Az egészséges és szép haj folyamatos odafigyelést igényel. Kevesen tudják azonban, hogy nyáron egész másra van szüksége hajunknak, mint a téli hónapokban.

Nyáron az UV sugárzás, a magas hőmérséklet, a klóros víz, a sós víz rendkívül kiszárítja a hajat, ezért az sokkal kezelhetetlenebbé válik, elveszíti színét és a hajvégek könnyebben eltöredeznek.

Nyáron frizuránk egészségének megőrzéséért a legfontosabb teendőnk a folyamatos és fokozott hidratáció. Vizet kell mindenképp juttatnunk hajunk szerkezetébe, belülről és kívülről egyaránt. A belsőleges hidratációt kellő mennyiségű folyadékbevitellel tudjuk pótolni (a legjobb, ha vizet iszunk).

A külsőleges hidratációt különböző készítmények alkalmazásával tudjuk biztosítani. A legjobbak erre a célra a kókuszkivonatot, vagy mandulaesszenciát tartalmazó készítmények.

Nyáron lehetőleg sűrűbben használjunk hajolajat és hajbalzsamot, ezek segítségével a haj könnyebben kezelhető még ebben a kritikusabb évszakban is.

A haj óvása érdekében fizikai védelmet is bevethetünk, a tűző napon viseljünk sapkát, kalapot, kendőt, vagy használjunk napernyőt!

Olyan hajgumit használjunk a strandon, ami nem szorítja el a hajat, nem okoz mechanikai sérülést, nem roncsolja, nem töri azt.  A nap által kiszárított haj ugyanis, könnyebben törik. A szövettel bevont hajgumik a legkíméletesebbek!

Nyáron a nagy melegben gyakrabban kötjük fel hajunkat, figyeljünk azonban arra, hogy ne mindig ugyanoda kössük a copfot, a hajnak ugyanis súlya van, ha mindig ugyanoda rakjuk, akkor egy helyen terheljük a hajhagymákat. A terhelés következtében pedig a hajhagyma begyulladhat. A gyulladt fejbőr, gyulladt hajhagyma nem tud optimálisan működni, olyan, mintha lázas lenne, aminek következtében kicsivel később az érintett területen hullani kezdhet a haj.

Mielőtt bemegyünk a sós, vagy klóros vízbe mindenképp öblítsük le hajunkat tiszta vízzel! Ez azért fontos, mert így mire a vegyszeres, sós vízbe érünk, hajunk már a tiszta vízzel megszívja magát, ezért kevesebbet tud magába szívni a medence, tó, tenger vizéből. Ennek köszönhetően pedig sokkal kevesebb vegyszer vagy só jut hajunkba.

És most, hogy tisztában vagy a nyári hajápolás alapjaival, nyomás, élvezd a nyarat! 🙂

Kommentek